We confirm our dressedbytiffanystrent trustpilot account

Hoe onderhoud je eco-leder?

Onze gids om jouw lederen items in topconditie te houden.

Tijdens de herfst- en winterperiode zijn kledingstukken gemaakt van eco-leder erg populair. Ook in onze collectie hebben we heel wat leuke items die gemaakt zijn van deze stof. Maar hoe onderhoud je deze nu het best? En wat is het verschil met gewoon leder? Wat zijn de do’s & don’ts? 

Eco-Leder: Wat is dit nu precies? 

Eco-leder is een populair alternatief voor het traditionele leder dat velen onder jullie vast en zeker kennen. Het is erg populair vanwege het duurzame- en milieuvriendelijke aspect. Eco-leder wordt ook wel PU-leder of veganistisch leer genoemd. Het is samengesteld uit een combinatie van leer en polyester.

Voor- en nadelen 

Voordelen 

  • Vrij makkelijk schoon te houden 
  • Waterbestendig, minder kans op vlekken
  • Flexibeler en goedkoper dan echt leer
  • Duurzaam
  • Echt lederen uitstraling 

Nadelen 

  • Kan verkleuren in aanraking met zonlicht
  • Gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen kan onherstelbare schade veroorzaken.

Onderhoud - do’s and don’ts

1. Regelmatig schoonmaken

Veeg regelmatig je eco-lederen kledingstuk af met een zachte, vochtige doek. Dit zorgt ervoor dat het meeste stof en vuil meteen wordt verwijderd. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.

2. Vermijd extreme hitte

Hitte kan ervoor zorgen dat het leer uitdroogt of gaat barsten. Berg daarom jouw lederen kleding op een koele, droge plaats op en vermijd direct zonlicht of warme radiatoren. Vouw nooit leren kleding op en zorg ervoor dat deze niet in een overvolle kleerkast hangt. Leer heeft ruimte nodig.

3. Hydratatie is key

Hoewel eco-leder geen dierlijke huid is, sla je best het hydrateren niet over. Gebruik een speciale conditioner voor het leder. Dit gaat ervoor zorgen dat het soepel en glanzend blijft. 

4. Vlekken verwijderen

Wanneer je toch een vlek zou maken op je leren kledij, is het belangrijk om dit meteen te verhelpen. Dit gaat het beste met een vochtige doek en wat milde zeep. Dep daarna voorzichtig op de vlek en veeg het vervolgens af met een schone, vochtige doek. Opgelet: Vermijd hard wrijven, hierdoor kan de kleur vervagen.

5. Vermijd chemicaliën

Probeer contact met agressieve chemicaliën zoals parfums, haarsprays, enz. te vermijden. Deze kunnen het eco-leder aantasten en zorgen voor vlekken en verkleuringen. 

Kom langs en shop bij Tiffanys

Helemaal overtuigd van de kwaliteit en voordelen van eco-leder? Kom dan langs in onze winkels en ontdek onze nieuwe collectie. Twijfel je nog of weet je niet goed hoe je een leren look moet stylen? Boek dan hier gratis jouw shop op afspraak. Onze stylisten helpen jou graag verder met het vinden van dé perfecte outfit!

Shop je liever online? Via onze webshop koop je makkelijk je favoriete stuks vanuit je zetel!

PS: Nood aan meer onderhoudstips voor verschillende stoffen? Lees dan ook Hoe verhoog je de levensduur van jouw jeansbroek?